
Het Energielabel
Een verhaaltje over zomaar een bouwkundige keuring, van zomaar een woning om duidelijk te maken waarom het goed is een echte uitgebreide energielabelopname te laten doen.
Voordat wij de woning binnen gaan vraagt de klant: “meneer kunt u ons ook adviseren over isolatieverbetering in uw rapport.” Dan zeg ik: “Dat gaat niet, daar zijn de maatwerkadviezen voor ”, “Maar ik kan natuurlijk wel kijken wat ik tegenkom en u dan adviseren over hoe te isoleren. “
De gevels van de woning uit 1911 hadden geen hardboard aan de binnenzijde maar gipsplaten, dus isolatie heel aannemelijk, maar zonder breekschade was niet achter de wandcontactdozen te zien of er werkelijk isolatie zit. Kijk ik even later onder de nieuwe dakpannen, welke qua model en afmeting afwijkend zijn afwijkend van de originele, dus moeten er nieuw panlatten en tengels onder zitten, dus wellicht ook isolatie. Harde onderlaag, prikker erin… blijkt er 10 cm isolatie onder te zitten. “ Wat is het Energielabel ” vraag ik aan de kopers? “ F ” Foute informatie naar de kopers dus! Natuurlijk een online label laten maken, dat is zo goedkoop. Het interesseert toch niemand denkt men. De woning had echter misschien wel voor € 10.000,– meer verkocht kunnen worden. De kopers blij, deze spaart duizenden euro’s isolatiekosten uit.
Bij een andere keuring blijkt de verkoper ook een online label aangevraagd te hebben. Precies dezelfde gedachte: “wat maakt het uit” Het label was echter veel lager dan de makelaar in zijn aanbieding had opgegeven. De verkoop ging bijna niet door, want het betrof een investering en dan is het label heel belangrijk voor de te berekenen huurprijs. De keuring toch maar uitgevoerd, met wat extra vragen van de koper over isolatie en verwarming. Wat blijkt: de makelaar tovert een nog geldig energielabel A uit de kast. Helaas voor de verkoper geldt nu alleen nog het laatst geregistreerd label, wat gewoon online staat naast het oorspronkelijke label. Het wordt niet meer verwijderd !
Verkopers weten vaak zelf niet wat er in hun huis aan isolatie zit, omdat de renovatie al door een vorige verkoper is uitgevoerd.
De kern van dit verhaal is: laat gewoon een echt Energielabel maken. Het kost natuurlijk wat meer, maar dan weten kopers en verkopers van een woning echt waar zij aan toe zijn.
Het online label houdt gelukkig op te bestaan in juli 2020 en organisaties als vereniging eigen huis roepen, net zoals voor 2015, dat het zo onnodig duur wordt voor woningverkopers, maar u heeft wel meteen een label waar u en de kopers echt iets mee kunnen. Verbeteringen later aangebracht, (naar aanleiding van het rapport), kunnen na bewijsvoering met zo nodig inspectie ter plaatse, eenvoudig en voor een veel kleiner bedrag, achteraf in de software ingebracht worden, waarna het label opnieuw voor 10 jaar geregistreerd wordt.
Wellicht tot ziens!
Tom de Blom
De Blom Vastgoed makelaardij
Woningkeur Hendrik Ido Ambacht
uw energie–label-adviseur
Ook voor woningcorporaties en particuliere verhuurders.