ENERGIELABEL

Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo!

Bij het kopen of huren van een woning wilt u weten hoe energiezuinig de woning nu eigenlijk is. Met het energielabel ziet u door middel van indeling in klassen en kleuren in één oogopslag of een woning zuinig of onzuinig is ten opzichte van een vergelijkbare woning.

Bij de verkoop van uw woning of verhuur van uw woning bent u verplicht een energielabel te overhandigen aan de koper. Ontbreekt een label bij verkoop, dan riskeert u een boete van € 435,- onvoorwaardelijk met nog steeds de verplichting het energielabel te regelen.

Heeft u al een energielabel?

Misschien heeft u al een energielabel. Dit kunt u controleren op de site energielabel.nl.
Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig.

Wanneer u uw huis met een geregistreerd energielabel ondertussen energiezuiniger heeft gemaakt, dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken.

Energielabel Woning van A t/m G

Dit is voor de verkoop van uw woning niet verplicht, mits het oude label nog geldig is. Maar het voordeel om de energiebesparende maatregelen wel inzichtelijk te maken is, ook al is dat binnen de geldigheid van het label, dat een potentiële koper kan zien met hoe weinig energie uw woning op de lange termijn toe kan.

Energielabel klasse indeling

De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G waarbij woningen met een A-label het meest energie zuinig zijn en woningen met een G-label het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming. De letter is afhankelijk van een groot aantal woningkenmerken waaronder de gebruiksoppervlakte, maten van gevels, daken en ramen, de mate van isolatie en de manier waarop warmte geproduceerd wordt. Daarom wordt de woning volledig opgemeten en op 150 kenmerken gecontroleerd om via de software te komen tot de “Trias Energetica” Deze heeft u nodig  bij verhuur van uw woning.

Wat is de "Trias Energetica"

De Energie-Index is met name van belang voor verhuurders van woningen die onder de liberalisatiegrens liggen, want:

   • De Trias Energetica bepaalt mede het aantal huurpunten van de woning voor het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Het aantal huurpunten bepaalt vervolgens de maximale huur die de verhuurder mag vragen.
   • Woningcorporaties kunnen de Trias Energetica ook gebruiken om de investeringen van hun woningvoorraad te waarderen en bepalen. Als een verhuurder meerdere, vergelijkbare woningen heeft, is het mogelijk om op basis van representativiteit deze sneller en goedkoper tegelijk te laten voorzien van een Energie-Index.
   • Woningcorporaties en verhuurders hebben de Trias Energetica nodig om in aanmerking te komen voor de Regeling Vermindering Verhuurdersheffing Verduurzaming.
   • Bij oplevering, verkoop en verhuur van woningen is een energielabel nodig. Op basis van de Trias Energetica wordt een energielabel bepaald en geregistreerd. Hiermee voldoet een woningeigenaar aan de energielabelplicht.

  Energie-Index: 150 kenmerken

  Het label met de “Trias Energetica” mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur (EP-W, BRL9500-01). Een energieadviseur komt langs en neemt ongeveer 150 kenmerken van de woning op. Dit betekent in de praktijk dat de energieadviseur de afmetingen van de woning in detail opmeet, noteert wat de isolatiekwaliteit is en in kaart brengt welke installaties aanwezig zijn. Op basis van deze uitgebreide opname berekent hij vervolgens De Ep-1 , Ep 2 en Ep3. Waarbij de Ep1 omvat: het energieverbruik door de gebouwvorm De Ep 2 : Het energieverbruik ten gevolge van de verwarming en ventilatie ed. en de EP3: het aandeel in hernieuwbare energie in percentage (geen letter).

 • Trias Energetica bij verduurzaming vastgoed:
  bij het samenstellen van een te adviseren maatregelenpakket verdient het vanuit energetisch oogpunt aanbeveling het pakket in drie stappen op te bouwen. Deze driestappen-aanpak (Trias Energetica) is gericht op:
  1. Beperking van energieverliezen
  Het terugdringen van het transmissie- en ventilatieverlies via bijvoorbeeld het:
  isoleren van de diverse bouwkundige constructies;
  toepassen van kierdichting;
  toepassen van warmteterugwinning op ventilatielucht.
  2. Gebruik van duurzame energiebronnen
  Gebruik maken van actieve en passieve energie zoals het:
  toepassen van een zonneboiler(combi) t.b.v. warmtapwater- en/of ruimteverwarming;
  aanbrengen van zonnepanelen;
  aanbrengen van serres;
  3. Efficiënt gebruik van eindige bronnen
  Installaties voor ruimteverwarming, tapwaterverwarming en ventilatie optimaliseren via
  bijvoorbeeld de volgende maatregelen:
  de installaties (op het natuurlijke moment) vervangen door een installatie met een
  hoog rendement, zoals een warmtepomp;
  het toepassen van een Lage Temperatuur (verwarmings)systeem (LTS), waardoor het
  rendement van de verwarmingstoestellen optimaal benut wordt;
  deze toestellen voorzien van een goede regeling;
  het toepassen van leidingisolatie in onverwarmde ruimten.
  rendementsverbetering door toepassing van LTV of HTK

Wat kost het opmaken van een energielabel?

De Blom Vastgoed biedt u een scherpe vanaf-prijs: € 325,- incl. BTW*.

Inspecteur Tom de Blom weet alle ins en outs van het energielabel. Daardoor kan hij u het beste adviseren hoe u het juiste bewijs kunt leveren van de aanwezig isolatie. Voor verbeteringen verwijzen wij naar het maatwerkadvies of het specifieke verbeteradvies voor verhuurders.

Wilt u meer weten over het energielabel voor uw woning?
Neemt u dan vrijblijvend contact op met Tom de Blom.

 

Energielabels worden opgemaakt en geregistreerd bij de rijksoverheid (RVO), volgens de eisen omschreven in de BRL 9500 en de NTA 8800. Daarnaast en in aanvulling op deze eisen, zijn de ALV van de  DNR2011 van toepassing op onze diensten.

* Deze prijs geldt voor tussenwoningen met een inhoud tot 500 M³.
Daarboven geldt voor elk(e)  (deel van) 100 M³ meer een toeslag van € 25,00
Voor aanwezigheid van één of meerdere airco-units, kan een eenmalige toeslag van € 50,– incl. BTW gerekend worden, omdat de woning dan in zogenaamde “klimaat” zones moet worden verdeeld.
Voor hoekwoningen en 2 onder een kapwoningen kan een toeslag van € 26,– gerekend worden.
Voor vrijstaande woningen geldt een toeslag van € 50,–

Waarom De Blom Vastgoed?

 • Onafhankelijk en objectief
 • Scherpe prijs en snelle levering energielabel
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Van meet af aan betrokken bij het energielabel

Contact

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende offerte voor een energielabel-keuring?
Neem dan gerust contact met ons op.